Kokkens hemmelige side

Vores søde kokke-familie Michela og Henrik – som nogle gange har været forstærket af både deres døtre og hele la famiglia fra syditalien – har fået en del forespørgsler om nogle af de retter de har lavet til os ved Moving Meditations seminarer og retreats. De har sendt os de nedenstående. Jeg tænkte det var lettest at sætte dem op på en “hemmelig” side her på websitet. Så forsvinder de ikke så let som en email – og de kan bruges igen hvis nogen skulle spørge i fremtiden. Hvem ved, måske er det begyndelsen til en vegetarisk-middelhavs-retreat-mad kogebog?

Hilsen fra kokkene: Endelig har jeg fået taget mig sammen til at sende de opskrifter, som flere af jer har bedt om. Jeg beklager, at det har taget så lang tid. Det er for dårligt. Men her kommer de altså. Velbekomme.

 

.

 

Lasagne Vegetariana

(4-6 personer)

Et stort løg
4-5 spise-skeer olivenolie
Ca. 1 liter tomat puré
1 laurbærblad
salt, peber

Svits løg i olien, indtil de er møre, ikke brune. Tilsæt tomatpuré og laurbærblad. Lad det simre i ca. 60-90 minutter.
Lav derefter en bechamelsovs, altså på smør, mel og mælk – tilsæt salt og peber.
Som fyld bruges i stedet for kød, spinat og champignon

1 pose frossen spinat
1 stor fed hvidløg
salt, muskatnød, olivenolie.

Svits hvidløg (skiver) i olien, må ikke brunes. Tilsæt den frosne spinat, rør af og til og lad; lad det simre, indtil væsken er fordampet. Tilsæt derefter salt, peber, muskatnød.

Champignons
2 fed hvidløg
persille, salt peber.
Svits hvidløg i olie med persille, og de skal ikke brunes.

Derfor kommes champignon i, skåret i skiver. Skal koge indtil vand fordamper, men champignon skal stadig være lidt hårde.

Herefter blandes lasagnen, skiftevis plader, bechamel/champignon/spinat – gerne osse mozzarella og parmesan-ost mellem lagene.

.

Hommus

Læg kikærterne i blød natten over.

Kom salt ved og kog dem godt en time.

Hæld vandet fra.

Blænd kikærterne.

Kom følgende krydderier i: koriander, spidskommen, chili, paprika, peber

Tilsæt også meget finthakket hvidløg (4-6 fed til 1 kg. kikærter), tahin (det skal være tahin uden salt og skal først omrøres så olien fordeles – cirka 200 g. til et kg. kikærter), olivenolie, tamari (der gør det ud for salt, smag selv til) og endelig vand.

Der omrøres og smages til. Man kommer vand i alt efter hvilken konsistens man vil have.

 

 

Tomatsuppe med røde linser og mynte

(4 personer) 1 finthakket løg • 1 knust laurbærblad • 2 tsk. olivenolie • 1 tsk. karry • 1 tsk. stødt spidskommen • 2 snittede gulerødder • 150 g røde linser 1-2 ds. hakkede, flåede tomater • ca. 1,2 liter grøntsagsbouillon • salt • friskkværnet peber

Tilbehør: Frisk mynte • knust chili • 175 g K-Salat peberrodssalat • ristet naan brød eller foccacia

Sautér løg og laurbærblad i olivenolie et par min. Drys karry og kommen over og sauter det hele yderligere et par minutter. Bland gulerødder og linser ved, og hæld tomater samt hovedparten af bouillonen i gryden. Lad det snurre en halv times tid til linserne er kogt ud og møre.

Blend suppen og spæd med yderligere bouillon til den ønskede konsistens opnås, og smag til med salt og peber.

Servér suppen i varme skåle med lidt frisk mynte og lune naan brød eller foccacia med peberrodssalat.

 

 

Shepherd’s Pie

1. The Pie:

ingredients:

4 parts potatoes
2 parts cauliflower
2 parts carrots
1 part leek
1 part sweet-corn
tomatoes, butter, herbs, spices

a) peel potatoes, cut into small pieces. Add them to a pot of boiling water. Cook until ready. Strain away water. Mash potatoes, adding salt, pepper, nutmeg and butter.

b) fry leeks in butter or margarine with following spices: salt, paprika, basil, thyme, white pepper, estragon, coriander, tumeric, cumin.
Add cauliflower, then carrots plus tin of tomatoes(chopped into bite-size pieces). Cook until almost ready. Add sweet-corn Put vegetable mixture into trags. Cover with mashed potatoes. Brush with oil. Bake until potatoes start to go light brown on top

2. Lentil Stew

Ingredients:

3 litres split red lentils
10 onions,
1 litre cream
herbs, butter

Soak lentils for a few hours, then cook in salted water. Fry onions in butter with herbs. .dd to lentils. Add cream. To thicken blend up, if still not thick enough add mashed )otatoes or maizena. salt, pepper, paprika, marjoram, thyme, basil.

3. Peas

heat up in butter and add salt, pepper, basil and paprika

4.  Sauce

Ingredients: 250 gr. flour(2 parts white flour, 1 part soya), 325 gr. butter, 4’/2 litres of milk, nutmeg, salt, pepper Heat milk, add flour and butter. When it’s boiling, add herbs to taste.